Kuchyně Malty

Dušený králík

1,2 kg králíka

1 pokrájená cibule

kousek celeru (nasekaný na drobno)

2 nasekané mrkve

2 stroužky česneku (lisované nebo nastrouhané)

1 malá konzerva protlaku

1 konzerva hrášku

olivový olej

sůl, pepř

špetka cukru

bobkový list

 tymián

½ čajové lžičky směsi koření na maso

½ láhve dobrého červeného vína

1 sklenice červeného vinného octa

Králíka očistíme a osušíme a nakrájíme na kousky i s kostmi. Pár hodin budeme maso marinovat v červeném víně a vinném octu.  V hrnci pro přípravu masa dozlatova osmažíme cibuli, česnek, mrkev a celer na olivovém oleji. Osmaženou zeleninu odhrneme na okraje hrnce a uprostřed osmažíme kousky králičího ze všech stran, tak aby se uzavřelo. Přidáme protlak a tymián, také lehce zasmažíme a pak přidáme marinádu, hrášek a chvilku povaříme. Takto upravenou směs osolíme a opepříme dle chuti a přidáme zbytek koření. Pak ztlumíme plotýnku na minimum, přikryjeme pokličkou a necháme dusit, dokud maso úplně nezměkne.

 

Zapečené jehněčí po maltském způsobu

pořádný kus jehněčího, nakrájeného na kousky

1 citrón

2 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty

1 hrst sušených chlebových kůrek

sůl, pepř

olivový olej

voda na podlití

1 sklenice suchého červeného vína

Kousky jehněčího rovnoměrně rozprostřeme do zapékací misky a polijeme olivovým olejem. Z citrónu ostrouháme na maso kůru, vymačkáme šťávu a maso s ní polijeme. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou mátou. Necháme uležet 24h v lednici. Před zapékáním vmícháme do směsi kousky chlebových kůrek. Necháme 2- 3 hodiny zapékat na cca 150°C . Dle potřeby podléváme vodou a šťávou v misce poléváme maso. Když maso změkne (zkusíme vidličkou), přilijeme víno a případně trochu vody, abychom vytvořili chutnou šťávu.

Bílé fazole s česnekem

Velké bílé fazole – jedno balení

4 stroužky česneku

Nasekaná petrželová nať

Olivový olej

Sůl a pepř

Bílé fazole (jsou k dostání v Lidlu nebo v Bille) namočíme přes noc do vody.  Fazole uvaříme do měkka, scedíme a zalijeme studenou vodou, aby se dobře loupaly. Pak fazole ručně oloupeme. Fazole se loupou poměrně snadno – na jedné straně fazoli pevně smáčkneme, čímž slupka na druhé straně praskne a fazole ze slupky vyskočí. Oloupané fazole dáme do misky, přidáme olivový olej, nastrouháme nebo rozlisujeme na ně česnek a přidáme nasekanou petrželovou nať. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Podáváme při pokojové teplotě jako salát nebo jako přílohu s pečivem k masu.

Zapečené makaróny

500 g makarónů

1 vajíčko

3 polévkové lžíce strouhaného sýra – parmezán, nebo podobný

125g mletého vepřového

125g mletého hovězího

2 malé konzervy rajčatového protlaku

1 sklenice bílého vína

1 větší jemně nakrájená cibule

3 stroužky česneku

3 bobkové listy

Trocha másla na omaštění

Olivový olej

Sůl a pepř

Samostatně připravíme omáčku: ve větší pánvi zlehka osmažíme cibuli a česnek a nakonec přidáme mleté maso. Osmažíme dozlatova, ztlumíme oheň a přidáme víno, bobkový list a povaříme. Přidáme protlak, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak ztlumíme oheň a necháme podusit asi tak hodinu, aby se udělalo maso (dle potřeby i déle). Během dušení mícháme. Dle chuti přidáme trochu másla k omaštění. Makaróny uvaříme al dente, scedíme a promícháme s troškou olivového oleje. Když vše zchladne, namícháme makaróny s připraveným masem do zapékací misky, navrch polijeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme při menší teplotě  - 150°C 25 minut a pak abychom nechali navrch udělat kůrku, zvýšíme teplotu na 200°C, nebo zapneme horkovzdušný režim.

Pomazánka z bobů

1 balení bobů

Špetka jedlé sody

4 stroužky česneku

Nasekaná petrželová nať

Olivový olej

Sůl a pepř

Pro další možnosti dochucení: troška červeného vína nebo vinného octa nebo špetka chilli

 

Boby namočíme na 24 hodin do osolené vody se špetkou jedlé sody. Vodní lázeň je dobré alespoň jednou během máčení vyměnit. Po máčení boby scedíme a dáme vařit do hrnce. Vaříme na mírném ohni do měkka. Pak je ocedíme a rozmačkáme do konzistence jemné kaše. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a promícháme. Nakonec posypeme nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným česnekem. Necháme den odstát a po té podáváme při pokojové teplotě. Nejlépe s křupavým maltským chlebem a pokapané olivovým olejem.

Vdovská polévka

2 cibule

100 g vařených krup

1 středně velké zelí

1 hlávkový salát

1 čekanka nebo špenát

1 květák

400g hrášku

1kousek řapíkatého celeru

Petrželka

4 x ġbejniet (čerstvý ovčí sýr – můžeme ho nahradit lžící ricotty do každé porce)

4 vejce

Olivový olej

 

Veškerou zeleninu pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme vařené kroupy a orestujeme v olivovém oleji. Pak zalijeme vodou, aby byla zelenina zcela ponořená. Dusíme na mírném ohni doměkka. Teď do polévky opatrně rozklepneme vajíčka – jedno po druhém, aby byly oddělené a zcela uvaříme. Při servírování nejprve na každý talíř dáme vajíčko, pak kousek ricotty, nebo ovčího sýra a pak přidáme polévku. Podáváme s plátky topinek.

Špagety s králičí omáčkou

350g špaget

500g králičího hřbetu

Rozmarýn nebo tymián

½ láhve červeného vína

Bobkový list

Konzerva hrášku

Dva stroužky česneku

Olivový olej

Sůl, pepř

Strouhaný sýr

Králičí hřbet očistíme, hřbet i s kostmi rozdělíme na menší kousky, a osmahneme na olivovém oleji. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek a tročku rozmarýnu, nebo tymiánu. Vlijeme červené víno, přidáme bobkový list a hrášek a podusíme, až maso změkne. Maso vyndáme, obereme z kostí a vrátíme do pánve. Necháme dusit na velmi mírném ohni, a pokud je to nutné, podléváme. Mezitím uvaříme špagety tak, aby byly nedovařené, a po scezení je přidáme k masu. V omáčce špagety dovaříme na mírném ohni do konzistence al dente. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.

Populárnější alternativa výše uvedeného receptu:

Přismažení přidáme k česneku ještě najemno nasekanou cibulku a mrkev a červené víno nahradíme rajským protlakem

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz