Kari z červené čočky

Dal curry (kari z červené čočky)

0,5 kg červené čočky

několik červených cibulí nakrájených na plátky

1 lusk zeleného chilli na kolečka

trochu rampy

trochu citrónové trávy

jedna větvička karilístků

čtvrt lžičky šafránu

1 hrnek kokosového mléka,

čtvrt lžičky soli

Propláchneme čočku a vložíme na větší pánev se všemi výše uvedenými ingrediencemi a vaříme, dokud čočka nezměkne. V případě potřeby přidáme vodu, nebo další kokosové mléko.

trocha oleje

pár najemno nakrájených červených cibulí

trocha karilístků

kousek rampy

3 drcené chilli papričky

2 – 3 rozlisované stroužky česneku

půl lžičky hořčičných semínek

V jiné pánvi zahřejeme trochu oleje, přidáme veškeré ingredience z druhé části receptu, mimo hořčičného semínka a smažíme je, dokud není cibule dozlatova. Pak přidáme půl lžičky hořčičného semínka, a smažíme ještě 2 – 3 minuty. Tuto smaženou směs pak vmícháme do připravené čočky a pár minut ještě povaříme, aby se do čočky uvolnily všechny chutě ze smažené části.

Rampa je druh pandánu používaný v kuchyni v jihovýchodní Asii. V našich podmínkách ho můžeme nahradit pórkem. Nezískáme tak chuť rampy, ale nic nezkazíme. Místo citrónové trávy doporučuji čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru.

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz