Kiri bath

Kiri Bath (mléčná rýže)

170g drceného kokosu

0,5l vody pro přípravu kokosového mléka

225g rýže (ne parboiled)

1 čajová lžička soli

Z drceného kokosu a vody vytvoříme kokosové mléko: Do misky s kokosem nalijeme vodu, dobře promícháme a necháme cca 1h odstát. Pak pomocí cedníku a naběračky vymačkáme vodu, která je teď vlastně už kokosovým mlékem.

Rýži uvaříme ve vodě, tak jak jsme zvyklí a jakmile je hotová přidáme připravené kokosové mléko a čajovou lžičku soli. Dobře promícháme a povaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Hotovou hmotu přendáme na hlubší plech přiměřené velikosti nebo rovnou na talíř a na povrchu uhladíme. Když takto připravená mléčná rýže vychladne, nakrájíme ji na čtverečky nebo kosočtverečky a podáváme.

Před přendáním na plech můžeme vmíchat další ingredience podle chuti – například ořechy, nebo koření (hřebíček, skořice, apod)

Kiri Bath je jedním z hlavních pokrmů na Srí Lanském jídelním stole. Obvykle se jí spolu s Chilli sambolem a banánem.

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz