Kuřecí kari

Kuřecí kari

 

1,5 kg kuřete

2 lžičky soli

4 – 6 lžiček mletého chilli

2 lžičky osmahlého kari koření

2 lžičky čerstvého karikoření

půl lžičky šafránu

 

Kuře opláchneme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do misky, posypeme veškerým výše uvedeným kořením a promícháme.

trocha oleje

1 červená cibule

kus rampy

trocha karilístků

3 zelené chilli papričky

čtvrt lžičky fenyklového semínka

2 prolisované stroužky česneku

nastrouhaný asi 5cm kousek zázvoru

čtvrt lžičky mleté skořice

30 ml octa

3 lžíce tamarindu vymáčeného ve vodě

2 hrnky kokosového mléka

 

Na hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme připravené maso a veškeré další ingredience z druhé části receptu mimo kokosového mléka, přikryjeme pokličkou a dusíme po dobu 45 minut. Občas promícháme, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Po 45 minutách vyndáme z pánve kousky kuřete, ke zbytku v pánvi přidáme kokosové mléko a vaříme na mírném ohni cca 10 minut. Dáme mimo oheň a vmícháme zpět kousky masa.

Tamarind indický (Tamarindus indica) je jediný druh rodu tamarind. Je to stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek. Dužina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena se používá v kuchyni. Má kyselou chuť a může se pojídat syrový, vařený, nebo sušený. Připravují se z něj přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worčestrové omáčky, či různých omáček na steaky nebo indických čatní.

 

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz