Lampries

Lampries (rýžové kusy v banánových listech)

krok 1:

500 gramů rýže

masový vývar (množství potřebné k uvaření rýže), nebo kostka bujónu v potřebném množství vody

Rýži umyjeme a necháme okapat

krok 2:

30 gramů popuštěného másla

5 ks červených cibulí na plátky

5 cm rampy

5 cm citrónové trávy

pár karilístků

Na hluboké pánvi rozpálíme popuštěné máslo, osmažíme cibuli a bylinky, dokud není cibule do zlatova

krok 3:

5 cm skořice

8 celých pepřů

3 umleté hřebíčky

sůl k ochucení

Na pánev přidáme okapanou rýži, dobře promícháme a přidáme masový vývar, nebo vodu s bujónem a koření. Vaříme téměř do měkka.

krok 4:

5 rozdrcených tobolek kardamonu

Přidáme rozdrcený kardamon a rýži dovaříme. Zabalíme dle následujícího postupu.

Jak zabalit lampries:

krok 1:

banánové listy nakrájené na kusy 35 x 30 cm (můžeme nahradit hliníkovou fólií)

trocha kokosového mléka

Banánové listy umyjeme, ohřejeme nad ohněm a z vnitřní strany potřeme kokosovým mlékem.

krok 2:

vařená rýže z předchozího receptu

trocha kokosového mléka

Na každý kus listu nandáme několik lžic připravené rýže. Pokropíme ji kokosovým mlékem.

krok 3:

kuřecí kari

kari ze smažených banánů

masové kuličky

blanchan sambol

cibulový sambol

Kolem rýže na banánový list naskládáme dvě lžíce z každého kari. Pak list zabalíme do balíčku a zajistíme párátkem, aby se nerozbaloval. Pečeme v troubě 20 minut při 180°C. Po upečení vyndáme z trouby, na každý talíř dáme jeden balíček a rozbalíme jej. Pak servírujeme.

 

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz