Smažená rýže s masem
krok 1:
0,5 kg kuřecího, nebo libového skopového nakrájeného na malé kostičky
Maso vložíme na pánev, zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, a uvaříme na mírném ohni do měkka
krok 2:
100 gramů másla
5 cm rampy
8 cm citrónové trávy
12 karilístků
100 gramů cibule nakrájené na plátky
Na jiné pánvi rozpustíme máslo a přidáme bylinky a cibuli. Smažíme, dokud cibule nezhnědne.
krok 3:
1 kg rýže (basmati nebo samba)
Do syrové rýže vmícháme připravené maso a smažené bylinky s cibulí. Přidáme i veškerou vodu, ve které se vařilo maso. Pokud je třeba, přidáme další vodu, abychom rýži uvařili. Pak vaříme, dokud není rýže tak z poloviny uvařená.
krok 4:
5 cm kousek skořice
6 hřebíčků
špetka šafránu
sůl k ochucení
6 mletých tobolek kardamonu
100 gramů nasekané mrkve
100 gramů nasekaného zelí
Do pánve, kde máme z poloviny uvařenou rýži s masem a bylinkami přidáme ingredience z kroku 4, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni, dokud není rýže hotová. Před servírováním dobře promícháme.