Žlutá rýže s kokosovým mlékem

Žlutá rýže s kokosovým mlékem

450 g rýže

1 polévková lžíce másla

6 cm rampy

kus citrónové trávy

pár karilístků

1 červená cibule

Rýži promyjeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a bylinky s cibulí a smažíme, dokud není cibule dozlatova. Přidáme rýži a mícháme asi tři minuty.

1 hrnek kokosového mléka

půl lžíce sušených drcených ryb (Maldive fish)

3 stroužky česneku

6 kuliček černého pepře

čtvrt lžičky kurkumy

dvě lžičky soli

K rýži na pánvi přidáme kokosové mléko a ostatní ingredience z druhé části receptu. Mléka musí být tolik, aby se rýže mohla uvařit. V případě potřeby přidáme vodu.

4 rozpůlené tobolky kardamomu

Rýži vaříme doměkka tak aby se vstřebala většina kokosového mléka. Pak přidáme kardamom. Uvařenou rýži můžeme smíchat s dalšími pochutinami podle chuti – např. lehce osmažené rozinky, ořechy, plátky cibule, natvrdo uvařená vejce, nebo s čímkoliv, co je po ruce.

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz