Recepty z Café Sågmöllan

Výběr receptů od Ann-Louise Svensson Ferngård, majitelky  Café Sågmöllan v Kiviku u královské hrobky. Koláče , jejichž recepty si tu můžete přečíst a vyzkoušet, sama peče a prodává ve své kavárně. Navíc vaří skvělou kávu – podle několika účastnic našich výletů – nejlepší v jižním Švédsku. 

Jablečný koláč:

100 g másla

3 vejce

2,5 dcl hladké mouky

2,5 dcl cukru

½ čajové lžičky prášku do pečiva

Náplň:

2 jablka

skořice

cukr

Rozpustíme si máslo.  V jiné nádobě našleháme vajíčka s cukrem, mouku smísíme s práškem do pečiva a směs zamícháme do našlehaného vajíčka s cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo. Vzniklou směs zamícháme a vlijeme do pečící formy. Oloupeme jablka, nakrájíme je na měsíčky, obalíme je ve směsi cukru a skořice a naskládáme je do těsta ve formě.  Pro větší labužnický zážitek můžeme doprostřed koláče umístit plátek másla těsně před tím, než koláč dáme do trouby.  Koláč pečeme 30 – 35 minut na 200°C. Servírujeme s vanilkovým krémem.

 

Čokoládový koláč

3 vejce

3 dcl cukru

6 polévkových  lžic kakaa

3 čajové lžičky vanilkového cukru

½ lžičky soli

150 g másla

Rozpustíme si máslo. Vejce ušleháme spolu s cukrem. Sypké ingredience (kakao, vanilkový cukr a sůl) smícháme nasucho a vmícháme do našlehaných vajíček s cukrem. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do pečící formy. Koláč pečeme ve spodní části trouby přibližně 18 minut na 200°C. Servírujeme se šlehačkou.

Skořicoví šneci

150 g másla o pokojové teplotě

5 dcl mléka

50 g droždí

1 dcl cukru

½ čajové lžičky soli

800g hladké mouky

Náplň:

150g másla o pokojové teplotě

skořice

1 dcl cukru

Mléko zahřejeme na 37°C. Droždí nakouskujeme do 3 – 4 litrové misky. Zalijeme ho mlékem a promícháme. Přidáme na malé kousky rozkrájené máslo, dále cukr a sůl. Nakonec přidáme většinu mouky, pouze trochu si necháme na posypání válu při válení těsta. Směs dobře propracujeme (cca 10 minut) a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Zbytkem mouky posypeme vál a těsto rozválíme do čtverce o tloušťce cca 2 mm. Máslo a skořici smícháme a směsí pokryjeme vyválené těsto. Těsto zabalíme do rolády a nakrájíme na cca 5 cm široké kusy. Na plech si dáme pečící papír a připravené šneky na něj naskládáme. Před pečením je necháme takto připravené na plechu a přikryté utěrkou ještě 40 minut kynout. Pak je pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vajíčkem a na vršek posypeme krystalickým cukrem. Umístíme do střední části trouby a pečeme 10 minut na 200°C a pak 10 minut na 180°C.

Malinový drobenkový koláč

250 g másla o pokojové teplotě

6 dcl mouky

2 dcl cukru

Náplň:

500 g malin (nebo jiných malých plodů)

1 polévková lžíce bramborového škrobu

½ dcl cukru

Smícháme cukr a mouku. Nakouskujeme máslo a smícháme s moukou a cukrem, až získáme drobenkovou směs. Maliny nandáme do vymazané pečící formy, posypeme škrobem, pak posypeme cukrem a drobenkové těsto navrstvíme přes takto připravené maliny. Umístíme do střední části trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Servírujeme s vanilkovou zálivkou, nebo se šlehačkou.

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz