Kuchyně Malty
Dušený králík
1,2 kg králíka
1 pokrájená cibule
kousek celeru (nasekaný na drobno)
2 nasekané mrkve
2 stroužky česneku (lisované nebo nastrouhané)
1 malá konzerva protlaku
1 konzerva hrášku
olivový olej
sůl, pepř
špetka cukru
bobkový list
tymián
½ čajové lžičky směsi koření na maso
½ láhve dobrého červeného vína
1 sklenice červeného vinného octa
Králíka očistíme a osušíme a nakrájíme na kousky i s kostmi. Pár hodin budeme maso marinovat v červeném víně a vinném octu. V hrnci pro přípravu masa dozlatova osmažíme cibuli, česnek, mrkev a celer na olivovém oleji. Osmaženou zeleninu odhrneme na okraje hrnce a uprostřed osmažíme kousky králičího ze všech stran, tak aby se uzavřelo. Přidáme protlak a tymián, také lehce zasmažíme a pak přidáme marinádu, hrášek a chvilku povaříme. Takto upravenou směs osolíme a opepříme dle chuti a přidáme zbytek koření. Pak ztlumíme plotýnku na minimum, přikryjeme pokličkou a necháme dusit, dokud maso úplně nezměkne.
Zapečené jehněčí po maltském způsobu
pořádný kus jehněčího, nakrájeného na kousky
1 citrón
2 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
1 hrst sušených chlebových kůrek
sůl, pepř
olivový olej
voda na podlití
1 sklenice suchého červeného vína
Kousky jehněčího rovnoměrně rozprostřeme do zapékací misky a polijeme olivovým olejem. Z citrónu ostrouháme na maso kůru, vymačkáme šťávu a maso s ní polijeme. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou mátou. Necháme uležet 24h v lednici. Před zapékáním vmícháme do směsi kousky chlebových kůrek. Necháme 2- 3 hodiny zapékat na cca 150°C . Dle potřeby podléváme vodou a šťávou v misce poléváme maso. Když maso změkne (zkusíme vidličkou), přilijeme víno a případně trochu vody, abychom vytvořili chutnou šťávu.
Bílé fazole s česnekem
Velké bílé fazole – jedno balení
4 stroužky česneku
Nasekaná petrželová nať
Olivový olej
Sůl a pepř
Bílé fazole (jsou k dostání v Lidlu nebo v Bille) namočíme přes noc do vody. Fazole uvaříme do měkka, scedíme a zalijeme studenou vodou, aby se dobře loupaly. Pak fazole ručně oloupeme. Fazole se loupou poměrně snadno – na jedné straně fazoli pevně smáčkneme, čímž slupka na druhé straně praskne a fazole ze slupky vyskočí. Oloupané fazole dáme do misky, přidáme olivový olej, nastrouháme nebo rozlisujeme na ně česnek a přidáme nasekanou petrželovou nať. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Podáváme při pokojové teplotě jako salát nebo jako přílohu s pečivem k masu.
Zapečené makaróny
500 g makarónů
1 vajíčko
3 polévkové lžíce strouhaného sýra – parmezán, nebo podobný
125g mletého vepřového
125g mletého hovězího
2 malé konzervy rajčatového protlaku
1 sklenice bílého vína
1 větší jemně nakrájená cibule
3 stroužky česneku
3 bobkové listy
Trocha másla na omaštění
Olivový olej
Sůl a pepř
Samostatně připravíme omáčku: ve větší pánvi zlehka osmažíme cibuli a česnek a nakonec přidáme mleté maso. Osmažíme dozlatova, ztlumíme oheň a přidáme víno, bobkový list a povaříme. Přidáme protlak, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak ztlumíme oheň a necháme podusit asi tak hodinu, aby se udělalo maso (dle potřeby i déle). Během dušení mícháme. Dle chuti přidáme trochu másla k omaštění. Makaróny uvaříme al dente, scedíme a promícháme s troškou olivového oleje. Když vše zchladne, namícháme makaróny s připraveným masem do zapékací misky, navrch polijeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme při menší teplotě - 150°C 25 minut a pak abychom nechali navrch udělat kůrku, zvýšíme teplotu na 200°C, nebo zapneme horkovzdušný režim.
Pomazánka z bobů
1 balení bobů
Špetka jedlé sody
4 stroužky česneku
Nasekaná petrželová nať
Olivový olej
Sůl a pepř
Pro další možnosti dochucení: troška červeného vína nebo vinného octa nebo špetka chilli
Boby namočíme na 24 hodin do osolené vody se špetkou jedlé sody. Vodní lázeň je dobré alespoň jednou během máčení vyměnit. Po máčení boby scedíme a dáme vařit do hrnce. Vaříme na mírném ohni do měkka. Pak je ocedíme a rozmačkáme do konzistence jemné kaše. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej a promícháme. Nakonec posypeme nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným česnekem. Necháme den odstát a po té podáváme při pokojové teplotě. Nejlépe s křupavým maltským chlebem a pokapané olivovým olejem.
Vdovská polévka
2 cibule
100 g vařených krup
1 středně velké zelí
1 hlávkový salát
1 čekanka nebo špenát
1 květák
400g hrášku
1kousek řapíkatého celeru
Petrželka
4 x ġbejniet (čerstvý ovčí sýr – můžeme ho nahradit lžící ricotty do každé porce)
4 vejce
Olivový olej
Veškerou zeleninu pokrájíme, dáme do hrnce, přidáme vařené kroupy a orestujeme v olivovém oleji. Pak zalijeme vodou, aby byla zelenina zcela ponořená. Dusíme na mírném ohni doměkka. Teď do polévky opatrně rozklepneme vajíčka – jedno po druhém, aby byly oddělené a zcela uvaříme. Při servírování nejprve na každý talíř dáme vajíčko, pak kousek ricotty, nebo ovčího sýra a pak přidáme polévku. Podáváme s plátky topinek.
Špagety s králičí omáčkou
350g špaget
500g králičího hřbetu
Rozmarýn nebo tymián
½ láhve červeného vína
Bobkový list
Konzerva hrášku
Dva stroužky česneku
Olivový olej
Sůl, pepř
Strouhaný sýr
Králičí hřbet očistíme, hřbet i s kostmi rozdělíme na menší kousky, a osmahneme na olivovém oleji. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek a tročku rozmarýnu, nebo tymiánu. Vlijeme červené víno, přidáme bobkový list a hrášek a podusíme, až maso změkne. Maso vyndáme, obereme z kostí a vrátíme do pánve. Necháme dusit na velmi mírném ohni, a pokud je to nutné, podléváme. Mezitím uvaříme špagety tak, aby byly nedovařené, a po scezení je přidáme k masu. V omáčce špagety dovaříme na mírném ohni do konzistence al dente. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
Populárnější alternativa výše uvedeného receptu:
Přismažení přidáme k česneku ještě najemno nasekanou cibulku a mrkev a červené víno nahradíme rajským protlakem