Recepty na grilování
Kuřecí špízy s okurkovým salátem a kokosovým dresinkem
4 porce, během 45minut
Kuřecí špízy:
600g kuřecích stehenních řízků
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce oleje
1 lžička chilli vloček
1 lžička soli
8 ks stonků citronové trávy (místo špejlí)
Dresink:
1 hrst máty
1 limetka
1 dl kokosového mléka
2 špetky chilli
2 lžíce medu
Sůl a pepř
Salát:
1 okurka
4 jarní cibulky
2 dl fazolových klíčků
8 klínků vodního melounu
1 lžíce oleje
1 lžíce medu
Vhodné k rýži nebo nudlím
POSTUP:
1)Kuřecí špízy: Nakrájejte kuřecí maso na kousky. Smíchejte oleje, chilli vločky, sůl a přidejte kuřecí kousky.
2)Překrojte horní části citronové trávy, krájejte trochu šikmo. Na ukrojená dřívka z citronové trávy napichujte kuřecí kousky. Pokud je napichování obtížné, vytvořte si malým nožem v každém kousku masa malý otvor, kterým dřívko trávy protáhnete.
3)Dresink: Nakrájejte mátu na úzké proužky. Ostrouhejte kůru z limetky a vymačkejte šťávu. Smíchejte mátu, limetkovou šťávu, ostrouhanou limetkovou kůru, kokosové mléko, chilli vločky a med. Osolte a opepřete.
4)Salát: Oloupejte okurku, rozkrojte ji podélně a lžící vyškrabte semínka. Potom rozkrájejte okurku na tenké podélné plátky. Očistěte a rozkrájejte i jarní cibulku.
5)Smíchejte okurku, jarní cibulku a klíčky s dresinkem.
6)Pokapejte osminky melounu olejem a medem. Grilujte melouny a špízy.
7)Podávejte špízy se salátem a rýží nebo nudlemi.
Řepný kečup
Množství asi 2,5 dl, hotovo během 30 minut
1 žlutá cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
500g řepy, hotové jídlo (konzervovaná)
1 ½ dl červeného vinného octa
1 dl surového cukru
1 lžička soli
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky černého pepře
1 lžíce strouhaného zázvoru
3 dl vody
1)Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Lehce orestujte v oleji na pánvi.
2)Nahrubo nastrouhejte řepu, přidejte a další přísady přendejte do kastrolu.
3)Vaříme asi 10 minut. Míchejte.
Třešňový kečup
Množství asi 2,5 dl, hotovo během 45 minut
500g třešní, vypeckovaných
0,5 dl jablečného octa
1 dl hnědého cukru
1 lžíce strouhaného zázvoru
½ lžičky soli
1 citron, kůra
1 lžička česnekového prášku
1 špetka hřebíčku
1 lžička aztéckého chilli prášku
1)Dejte všechny přísady do hrnce a dusíme asi 30 minut, nebo dokud se kapalina nesvaří na polovinu. Jednoduše smíchejte.
Kávový barbecue sos
Množství 2,5 dl, hotovo během 30 minut
2 žluté cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce oleje
1 lžička kmínu
2 lžičky chilli prášku
2 lžíce instantní kávy
1 dl vody
1 dl červeného vinného octa
1 dl rajčatového protlaku
1 dl hnědého cukru
2 lžičky soli
1 hrst koriandru
1)Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Lehce orestujte v oleji na pánvi.
2)Přidejte zbytek přísad a vařte asi 10 minut za občasného míchání.
3)Smíchejte do hladka s koriandrem.
Ze švédského originálu přeložila Drahuška