Recepty na grilování

Kuřecí špízy s okurkovým salátem a kokosovým dresinkem

4 porce, během 45minut

Kuřecí špízy:

600g kuřecích stehenních řízků

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce oleje

1 lžička chilli vloček

1 lžička soli

8 ks stonků citronové trávy (místo špejlí)

Dresink:

1 hrst máty

1 limetka

1 dl kokosového mléka

2 špetky chilli

2 lžíce medu

Sůl a pepř

Salát:

1 okurka

4 jarní cibulky

2 dl fazolových klíčků

8 klínků vodního melounu

1 lžíce oleje

1 lžíce medu

Vhodné k rýži nebo nudlím

POSTUP:

1)Kuřecí špízy: Nakrájejte kuřecí maso na kousky. Smíchejte oleje, chilli vločky, sůl a přidejte kuřecí kousky.

2)Překrojte horní části citronové trávy, krájejte trochu šikmo. Na ukrojená dřívka z citronové trávy napichujte kuřecí kousky.  Pokud je napichování obtížné, vytvořte si malým nožem v každém kousku masa malý otvor, kterým dřívko trávy protáhnete.

3)Dresink: Nakrájejte mátu na úzké proužky. Ostrouhejte kůru z limetky a vymačkejte šťávu. Smíchejte mátu, limetkovou šťávu, ostrouhanou limetkovou kůru, kokosové mléko, chilli vločky a med. Osolte a opepřete.

4)Salát: Oloupejte okurku, rozkrojte ji podélně a lžící vyškrabte semínka. Potom rozkrájejte okurku na tenké podélné plátky. Očistěte a rozkrájejte i jarní cibulku.

5)Smíchejte okurku, jarní cibulku a klíčky s dresinkem.

6)Pokapejte osminky melounu olejem a medem. Grilujte melouny a špízy.

7)Podávejte špízy se salátem a rýží nebo nudlemi.

Řepný kečup

Množství asi 2,5 dl, hotovo během 30 minut

1 žlutá cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce oleje

500g řepy, hotové jídlo (konzervovaná)

1 ½ dl červeného vinného octa

1 dl surového cukru

1 lžička soli

1 lžička mletého koriandru

½ lžičky černého pepře

1 lžíce strouhaného zázvoru

3 dl vody

1)Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Lehce orestujte v oleji na pánvi.

2)Nahrubo nastrouhejte řepu, přidejte a další přísady přendejte do kastrolu.

3)Vaříme asi 10 minut. Míchejte.

Třešňový kečup

Množství asi 2,5 dl, hotovo během 45 minut

500g třešní, vypeckovaných

0,5 dl jablečného octa

1 dl hnědého cukru

1 lžíce strouhaného zázvoru

½ lžičky soli

1 citron, kůra

1 lžička česnekového prášku

1 špetka hřebíčku

1 lžička aztéckého chilli prášku

1)Dejte všechny přísady do hrnce a dusíme asi 30 minut, nebo dokud se kapalina nesvaří na polovinu. Jednoduše smíchejte.

Kávový barbecue sos

Množství 2,5 dl, hotovo během 30 minut

2 žluté cibule

5 stroužků česneku

2 lžíce oleje

1 lžička kmínu

2 lžičky chilli prášku

2 lžíce instantní kávy

1 dl vody

1 dl červeného vinného octa

1 dl rajčatového protlaku

1 dl hnědého cukru

2 lžičky soli

1 hrst koriandru

1)Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Lehce orestujte v oleji na pánvi.

2)Přidejte zbytek přísad a vařte asi 10 minut za občasného míchání.

3)Smíchejte do hladka s koriandrem.

Ze švédského originálu přeložila Drahuška

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz