Srí Lanské karikoření

Srí Lanské karikoření

200 g koriandru

30 g skořice

30 g římského kmínu

15 g semena fenyklu

30 g rampy

3 větvičky karilístků

15 g rýže

3 tobolky kardamonu

6 ks hřebíčku

 

Jednotlivá koření zvlášť nameleme v mlýnku na koření, pak teprve smícháme. Hřebíček a kardamon můžeme umlít společně. Kořenící směs přechováváme v uzavřené skleněné nádobě.

 

Vysvětlivky

Karilístky jsou lístky z keře murája (Murraya koenigii)Sušené se dají koupit v internetových obchodech se surovinami pro indickou kuchyni. Mají nezaměnitelnou chuť, která dodává jídlu příjemnou příchuť. Používají se kuchyních indických oblastí a v dalších přilehlých zemích. Při vaření je nejlepší přidávat do pokrmu čerstvé lístky, protože při sušení lístky ztrácí na intenzitě v chuti. Bohužel v České republice se čerstvá rostlina velmi těžko shání . Pro přípravu srí lanského kari tedy doporučuji zakoupit sušené lístky v e-shopu.

Rampa – Druh pandánu (Pandanus odorus) pěstovaného v jihovýchodní Asii. Má výraznou chuť a vůni. V ČR se opět těžko shání. Doporučuji nasušit najemno nakrájenou cibulovou nať a česnek a použít tuto směs místo pandánu.

Kontakt

Mgr. Jindřich Částka Kvasejovice 39
25791 Sedlec - Prčice
777663153 budul1@centrum.cz