Srí Lanské karikoření
200 g koriandru
30 g skořice
30 g římského kmínu
15 g semena fenyklu
30 g rampy
3 větvičky karilístků
15 g rýže
3 tobolky kardamonu
6 ks hřebíčku
Jednotlivá koření zvlášť nameleme v mlýnku na koření, pak teprve smícháme. Hřebíček a kardamon můžeme umlít společně. Kořenící směs přechováváme v uzavřené skleněné nádobě.
Vysvětlivky
Karilístky jsou lístky z keře murája (Murraya koenigii). Sušené se dají koupit v internetových obchodech se surovinami pro indickou kuchyni. Mají nezaměnitelnou chuť, která dodává jídlu příjemnou příchuť. Používají se kuchyních indických oblastí a v dalších přilehlých zemích. Při vaření je nejlepší přidávat do pokrmu čerstvé lístky, protože při sušení lístky ztrácí na intenzitě v chuti. Bohužel v České republice se čerstvá rostlina velmi těžko shání . Pro přípravu srí lanského kari tedy doporučuji zakoupit sušené lístky v e-shopu.
Rampa – Druh pandánu (Pandanus odorus) pěstovaného v jihovýchodní Asii. Má výraznou chuť a vůni. V ČR se opět těžko shání. Doporučuji nasušit najemno nakrájenou cibulovou nať a česnek a použít tuto směs místo pandánu.