recepty z Litvy
Litevská kuchyně je pro Čechy v mnohých směrech zajímavá. V běžném jídle převládají syté pokrmy, k jejichž přípravě se používají hlavně brambory a vepřové maso. Hlavní jídla bývají těžká a kaloricky velmi vydatná. V letních měsících jsou oblíbené chladné krémové polévky. Báječné jsou litevské zákusky. Takový šakotys, připravený v místní restauraci v Strigailiškis v národním parku Aukštaitijos, je opravdovou sváteční pochoutkou.
Zde je pár jídel, která jsem vyzkoušel i doma. Recepty jsou z knihy Savour Lithuania od Asta Eigélyté-Gunnarsson.
Okurka s medem
Agurkai su medumi
čerstvá okurka
čerstvý med
Okurku nakrájíme podélně na čtvrtiny a namáčíme do medu (za průběžného ukusování).
Chladný boršč
Šaltibarščiai
1l kefírového mléka
několik kusů vařené červené řepy
okurka – čerstvá, nebo nakládaná
trocha cibulové natě, nebo jarní cibulky
pár větviček kopru
troška soli
troška mletého pepře
mladé lístky nebo výhonky červené řepy
Do přiměřeně velkého hrnce nahrubo nastrouháme vařenou červenou řepu, zalijeme ji kefírovým mlékem, přidáme najemno nasekanou okurku, cibulovou nať a velmi najemno nasekaný kopr. Osolíme a opepříme a pečlivě zamícháme. Dáme do lednice a tam necháme nejméně 30 minut odležet, aby měla polévka správnou chuť. Boršč servírujeme chladný, posypaný nasekanými kousky kopru, okurky a řepných výhonků.
K polévce se přidává vařená nebo osmažená horká brambora nebo natvrdo uvařené vajíčko.
Cibulovou nať můžeme nahradit pažitkou, a pokud použijeme nízkotučný kefír, je vhodné přidat do boršče trochu zakysané smetany.
Medový likér
Krupnikas
100 ml medu
300 ml vody
pár kuliček nového koření
pár kuliček černého pepře
pár bobulek jalovce
špetka kmínu
špetka fenyklového semínka
špetka semínek kopru
pár hřebíčků
špetka kardamonu
1 – 2 kousky skořice
1 – 2 hvězdičky anýzu
500ml vodky
Do hrnce dáme med a vodu, veškeré koření dáme do plátěného nebo gázového sáčku a dáme do hrnce. Směs přivedeme k varu a necháme vřít na jemném ohni cca 10 minut. Pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu, odstraníme sáček s kořením a přilijeme vodku. Takto připravený likér přelijeme do lahví a necháme několik týdnů odležet při pokojové teplotě. Čím starší, tím je likér kvalitnější.
Jako koření můžeme použít další přísady: muškátový oříšek, bílý či červený pepř, vanilkový lusk, šafrán, sušené červené chilli, sušené bylinky, zázvor, jablečné či citrónové slupky, sušený šípek, růžová poupata, lístky routy.