Dal curry (kari z červené čočky)
0,5 kg červené čočky
několik červených cibulí nakrájených na plátky
1 lusk zeleného chilli na kolečka
trochu rampy
trochu citrónové trávy
jedna větvička karilístků
čtvrt lžičky šafránu
1 hrnek kokosového mléka,
čtvrt lžičky soli
Propláchneme čočku a vložíme na větší pánev se všemi výše uvedenými ingrediencemi a vaříme, dokud čočka nezměkne. V případě potřeby přidáme vodu, nebo další kokosové mléko.
trocha oleje
pár najemno nakrájených červených cibulí
trocha karilístků
kousek rampy
3 drcené chilli papričky
2 – 3 rozlisované stroužky česneku
půl lžičky hořčičných semínek
V jiné pánvi zahřejeme trochu oleje, přidáme veškeré ingredience z druhé části receptu, mimo hořčičného semínka a smažíme je, dokud není cibule dozlatova. Pak přidáme půl lžičky hořčičného semínka, a smažíme ještě 2 – 3 minuty. Tuto smaženou směs pak vmícháme do připravené čočky a pár minut ještě povaříme, aby se do čočky uvolnily všechny chutě ze smažené části.
Rampa je druh pandánu používaný v kuchyni v jihovýchodní Asii. V našich podmínkách ho můžeme nahradit pórkem. Nezískáme tak chuť rampy, ale nic nezkazíme. Místo citrónové trávy doporučuji čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru.