Kuřecí kari
1,5 kg kuřete
2 lžičky soli
4 – 6 lžiček mletého chilli
2 lžičky osmahlého kari koření
2 lžičky čerstvého karikoření
půl lžičky šafránu
Kuře opláchneme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do misky, posypeme veškerým výše uvedeným kořením a promícháme.
trocha oleje
1 červená cibule
kus rampy
trocha karilístků
3 zelené chilli papričky
čtvrt lžičky fenyklového semínka
2 prolisované stroužky česneku
nastrouhaný asi 5cm kousek zázvoru
čtvrt lžičky mleté skořice
30 ml octa
3 lžíce tamarindu vymáčeného ve vodě
2 hrnky kokosového mléka
Na hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme připravené maso a veškeré další ingredience z druhé části receptu mimo kokosového mléka, přikryjeme pokličkou a dusíme po dobu 45 minut. Občas promícháme, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Po 45 minutách vyndáme z pánve kousky kuřete, ke zbytku v pánvi přidáme kokosové mléko a vaříme na mírném ohni cca 10 minut. Dáme mimo oheň a vmícháme zpět kousky masa.
Tamarind indický (Tamarindus indica) je jediný druh rodu tamarind. Je to stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek. Dužina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena se používá v kuchyni. Má kyselou chuť a může se pojídat syrový, vařený, nebo sušený. Připravují se z něj přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worčestrové omáčky, či různých omáček na steaky nebo indických čatní.