Lampries (rýžové kusy v banánových listech)
krok 1:
500 gramů rýže
masový vývar (množství potřebné k uvaření rýže), nebo kostka bujónu v potřebném množství vody
Rýži umyjeme a necháme okapat
krok 2:
30 gramů popuštěného másla
5 ks červených cibulí na plátky
5 cm rampy
5 cm citrónové trávy
pár karilístků
Na hluboké pánvi rozpálíme popuštěné máslo, osmažíme cibuli a bylinky, dokud není cibule do zlatova
krok 3:
5 cm skořice
8 celých pepřů
3 umleté hřebíčky
sůl k ochucení
Na pánev přidáme okapanou rýži, dobře promícháme a přidáme masový vývar, nebo vodu s bujónem a koření. Vaříme téměř do měkka.
krok 4:
5 rozdrcených tobolek kardamonu
Přidáme rozdrcený kardamon a rýži dovaříme. Zabalíme dle následujícího postupu.
Jak zabalit lampries:
krok 1:
banánové listy nakrájené na kusy 35 x 30 cm (můžeme nahradit hliníkovou fólií)
trocha kokosového mléka
Banánové listy umyjeme, ohřejeme nad ohněm a z vnitřní strany potřeme kokosovým mlékem.
krok 2:
vařená rýže z předchozího receptu
trocha kokosového mléka
Na každý kus listu nandáme několik lžic připravené rýže. Pokropíme ji kokosovým mlékem.
krok 3:
kuřecí kari
kari ze smažených banánů
masové kuličky
blanchan sambol
cibulový sambol
Kolem rýže na banánový list naskládáme dvě lžíce z každého kari. Pak list zabalíme do balíčku a zajistíme párátkem, aby se nerozbaloval. Pečeme v troubě 20 minut při 180°C. Po upečení vyndáme z trouby, na každý talíř dáme jeden balíček a rozbalíme jej. Pak servírujeme.