Žlutá rýže s kokosovým mlékem
450 g rýže
1 polévková lžíce másla
6 cm rampy
kus citrónové trávy
pár karilístků
1 červená cibule
Rýži promyjeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a bylinky s cibulí a smažíme, dokud není cibule dozlatova. Přidáme rýži a mícháme asi tři minuty.
1 hrnek kokosového mléka
půl lžíce sušených drcených ryb (Maldive fish)
3 stroužky česneku
6 kuliček černého pepře
čtvrt lžičky kurkumy
dvě lžičky soli
K rýži na pánvi přidáme kokosové mléko a ostatní ingredience z druhé části receptu. Mléka musí být tolik, aby se rýže mohla uvařit. V případě potřeby přidáme vodu.
4 rozpůlené tobolky kardamomu
Rýži vaříme doměkka tak aby se vstřebala většina kokosového mléka. Pak přidáme kardamom. Uvařenou rýži můžeme smíchat s dalšími pochutinami podle chuti – např. lehce osmažené rozinky, ořechy, plátky cibule, natvrdo uvařená vejce, nebo s čímkoliv, co je po ruce.