Recepty z Café Sågmöllan
Výběr receptů od Ann-Louise Svensson Ferngård, majitelky Café Sågmöllan v Kiviku u královské hrobky. Koláče , jejichž recepty si tu můžete přečíst a vyzkoušet, sama peče a prodává ve své kavárně. Navíc vaří skvělou kávu – podle několika účastnic našich výletů – nejlepší v jižním Švédsku.
Jablečný koláč:
100 g másla
3 vejce
2,5 dcl hladké mouky
2,5 dcl cukru
½ čajové lžičky prášku do pečiva
Náplň:
2 jablka
skořice
cukr
Rozpustíme si máslo. V jiné nádobě našleháme vajíčka s cukrem, mouku smísíme s práškem do pečiva a směs zamícháme do našlehaného vajíčka s cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo. Vzniklou směs zamícháme a vlijeme do pečící formy. Oloupeme jablka, nakrájíme je na měsíčky, obalíme je ve směsi cukru a skořice a naskládáme je do těsta ve formě. Pro větší labužnický zážitek můžeme doprostřed koláče umístit plátek másla těsně před tím, než koláč dáme do trouby. Koláč pečeme 30 – 35 minut na 200°C. Servírujeme s vanilkovým krémem.
Čokoládový koláč
3 vejce
3 dcl cukru
6 polévkových lžic kakaa
3 čajové lžičky vanilkového cukru
½ lžičky soli
150 g másla
Rozpustíme si máslo. Vejce ušleháme spolu s cukrem. Sypké ingredience (kakao, vanilkový cukr a sůl) smícháme nasucho a vmícháme do našlehaných vajíček s cukrem. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do pečící formy. Koláč pečeme ve spodní části trouby přibližně 18 minut na 200°C. Servírujeme se šlehačkou.
Skořicoví šneci
150 g másla o pokojové teplotě
5 dcl mléka
50 g droždí
1 dcl cukru
½ čajové lžičky soli
800g hladké mouky
Náplň:
150g másla o pokojové teplotě
skořice
1 dcl cukru
Mléko zahřejeme na 37°C. Droždí nakouskujeme do 3 – 4 litrové misky. Zalijeme ho mlékem a promícháme. Přidáme na malé kousky rozkrájené máslo, dále cukr a sůl. Nakonec přidáme většinu mouky, pouze trochu si necháme na posypání válu při válení těsta. Směs dobře propracujeme (cca 10 minut) a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Zbytkem mouky posypeme vál a těsto rozválíme do čtverce o tloušťce cca 2 mm. Máslo a skořici smícháme a směsí pokryjeme vyválené těsto. Těsto zabalíme do rolády a nakrájíme na cca 5 cm široké kusy. Na plech si dáme pečící papír a připravené šneky na něj naskládáme. Před pečením je necháme takto připravené na plechu a přikryté utěrkou ještě 40 minut kynout. Pak je pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vajíčkem a na vršek posypeme krystalickým cukrem. Umístíme do střední části trouby a pečeme 10 minut na 200°C a pak 10 minut na 180°C.
Malinový drobenkový koláč
250 g másla o pokojové teplotě
6 dcl mouky
2 dcl cukru
Náplň:
500 g malin (nebo jiných malých plodů)
1 polévková lžíce bramborového škrobu
½ dcl cukru
Smícháme cukr a mouku. Nakouskujeme máslo a smícháme s moukou a cukrem, až získáme drobenkovou směs. Maliny nandáme do vymazané pečící formy, posypeme škrobem, pak posypeme cukrem a drobenkové těsto navrstvíme přes takto připravené maliny. Umístíme do střední části trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Servírujeme s vanilkovou zálivkou, nebo se šlehačkou.